Rusi uchmatli bod Angličanom. Vyrovnali v nadstavenom čase

12.06.2016 Celý región

Marseille 11. júna (TASR) - V druhom zápase "slovenskej" B-skupiny na EURO 2016 sa medzi futbalistami Anglicka a Ruska zrodila remíza 1:1. Albión poslal v Marseille v druhom polčase do vedenia Eric Dier z priameho kopu, ale ruskí reprezentanti sa odmeny za zlepšený výkon dočkali v nadstavenom čase, keď po hlavičke Vasilija Berezuckého vyrovnal na bránkovej čiare Denis Glušakov.

Rusi odohrajú druhý zápas na ME v stredu 15. júna o 15.00 h v Lille proti Slovensku, Angličania nastúpia o deň neskôr v Lens proti Walesu.

Favorizovaní Angličania sa o úvodný gól snažili od prvých minút. V 7. minúte Walker posunul loptu Lallanovi, ktorý v sľubnej pozícii namieril tvrdú strelu priamo do brankára Akinfejeva. O dve minúty neskôr Alli hlavou predĺžil center na Kanea, ale ten osamotený netrafil loptu. V 22. minúte sa ku krížnej strele v pokutovom území dostal Lallana, jeho krížna strela však minula pravú žrď. Angličania mali v prvom polčase územnú prevahu, ale ani jedna z ich piatich striel smerujúcich na bránku bezgólové skóre nezmenila.

Rusi v druhom polčase vyrovnali hru a dávali si väčší pozor na defenzívu. V 64. minúte mohol otvoriť skóre Smolov, ale technickou strelou tesne obstrelil Hartovu bránu. Anglický kapitán Wayne Rooney nenastúpil na svojom zvyčajnom poste a do šancí sa často nedostával. Jeho príležitosť v 71. minúte však volala po góle, smer jeho strely zmaril výborným zákrokom Akinfejev. Angličania odkliali ruskú bránku v 73. minúte. Priamy kop z hranice pokutového územia ideálne nasmeroval Dier a Akinfejev na loptu nedosiahol - 1:0. Angličania si strážili tesný náskok, ale napokon oň prišli v nadstavenom čase. Pred brankárom Hartom presne hlavičkoval Berezuckij a jeho pokus usmernil do bránky Glušakov. Rusi mohli dokonať obrat z ďalšej akcie, ale brankár Hart svoje zaváhanie stihol napraviť.


B-skupina, 1. kolo:
Anglicko - Rusko 1:1 (0:0)
Góly: 73. Dier - 90.+2 Glušakov, rozhodovali: Rizzoli - Liberatore, Tonolini (všetci Tal.), ŽK: Cahill - Ščennikov

Zostavy:

Anglicko: Hart - Walker, Cahill, Smalling, Rose - Alli, Dier, Rooney (77. Wilshere) - Lallana, Kane, Sterling (87. Milner)

Rusko: Akinfejev - Smolnikov, Ignaševič, V. Berezuckij, Ščennikov - Neustädter (80. Glušakov), Golovin (77. Širokov) - Smolov (85. Mamajev), Šatov, Kokorin - Dziuba


Celou kvalifikáciou prešli bez straty jediného bodu a aj v úvodnom zápase na EURO 2016 boli blízko k stopercentnému zásahu. V nadstavenom čase však anglickým futbalovým reprezentantom "vykypelo z hrnca", Rusi totiž po hlavičke Vasilija Berezuckého vyrovnali na 1:1.

Eric Dier, ktorý z priameho kopu poslal Albión do vedenia, bol po strate dvoch bodov sklamaný. "Sme rozčarovaní, pretože sme boli veľmi blízko k víťazstvu. Podľa priebehu zápasu by sme si zaslúžili získať tri body. Namiesto eufórie z úspešného vstupu do turnaja prišlo kruté vytriezvenie. Nesmieme však vešať hlavy. V skupine nás čakajú ešte dva zápasy, na ktoré sa musíme dobre pripraviť," citovala slová Diera agentúra dpa.

Podľa slov trénera Roya Hodgsona sa remíza rovná prehre. "Ak počas celého zápasu dominujete a v druhej minúte nadstaveného času inkasujete vyrovnávajúci gól, cítite sa ako zdolaný tím. Dier strelil krásny gól a mali sme všetko vo vlastných rukách. Rusi však bojovali a vyplatilo sa im to. V poslednej štvrťhodine sme im dovolili nakopávať dlhé lopty do šestnástky a pykali sme. Musíme sa rýchlo otriasť a ísť ďalej, vo štvrtok nás čaká ostrovné derby s Walesom."

Kormidelník Ruska Leonid Sluckij vyzdvihol tímového ducha. "Chlapci sa do záverečných sekúnd usilovali o vyrovnanie a dočkali sa. Angličania dominovali, majú jeden z najrýchlejších tímov na svete, no dokázali sme eliminovať ich útočníkov. Boli sme pripravení na to, že súper môže rozvinúť dva rôzne herné systémy. Pokiaľ ide o nových hráčov v našom tíme, myslím si, že Roman Neustädter i Alexander Golovin ukázali level, ktorý si takýto turnaj vyžaduje," uviedol pre oficiálnu stránku šampionátu Sluckij, ktorého zverencov čaká v stredu o 15.00 v Lille duel proti Slovensku.

Hlasy (uefa.com):

Roy Hodgson, tréner Anglicka: "Cítim sa viac ako zdolaný, než po remíze. Nemyslím si, že sme dnes niečo spravili zle."

Wayne Rooney, kapitán Anglicka: "Náš výkon bol hodný víťazstva. Sme sklamaní, ale máme aspoň bod. Musíme ísť ďalej a vyhrať v ďalšom zápase."

Eric Dier, strelec gólu Anglicka: "Je to sklamanie, pretože sme boli veľmi blízko k víťazstvu v prvom zápase. Myslím si, že by bolo zaslúžené. Môj gól bol pre mňa jedným z najväčších okamihov aké som vo futbale zažil."
 

Vyberte región